Dezvelirea bustului Oanei – Diana Renea

Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea,  anunță dezvelirea bustului Oanei – Diana Renea, (2 dec.1968 – 4 febr. 2010), membră a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2000.

Monumentul a fost realizat de profesorul Gabriel Tăicuțu și va fi amplasat  în fața sediului Secției pentru Copii și Tineret.

Oana Diana Renea primește în 1983 Premiul pentru poezie al “Revistei noastre“, în cadrul Salonului Literar Dragosloveni, publică versuri în “Revista noastră” si “Jurnalul de Vrancea”. Primul său volum de poezii pentru copii apare în anul 1993, “Mițisor și Azorel –  povești hazlii c-o pisică și-un cătel” urmat de  volumele “Azorel, cătel hoinar” –  1996, “Eu eram o floare, tu erai o gâză…”– Junimea, Iasi, 1998, “Poems and riddles” (Poezii și ghicitori)– 2001.

 

 

În 2001, volumul “Scrisoare de la o rândunică” se bucură de aprecierea scriitoarei Ana Blandianacare scrie pe filele cărții: “E greu de spus dacă versurile Oanei-Diana Renea sunt scrise pentru copii care seamănă oamenilor mari sau pentru oameni mari care seamănă copiilor, dar e sigur că ele produc lumină acolo unde ajung, îndeplinind astfel rolul dintotdeauna al poeziei, care nu e făcută să strălucească ci să lumineze.”

Volumul „Întuneric și lumină” apare postum în 2010, fiind adresat adulților de această dată și este scos sub îndrumarea profesorului Victor Renea, tatăl scriitoarei – director al Bibliotecii Județene în perioada 1966-2000. Acesta adună manuscrisele lăsate și astfel văd lumina tiparului, spre sfârșitul anului trecut, două plachete de proză pentru copii și două de versuri.

“A fost ca o datorie morală pentru mine având în vedere aportul fiicei mele la lumea copiilor în calitate de scriitoare. Încă din anul 2000 a intrat in Uniunea Scriitorilor din România grație poeziilor pentru copii pe care le-a scris de-a lungul timpului… Cu prilejul acestui eveniment, dezvelirea bustului,  voi expune la bibliotecă și o parte din manuscrisele Oanei care au o însemnătate aparte, atât pentru mine, cât și pentru toți iubitorii de poezie” (prof. Victor Renea).

Vă așteptăm așadar pe 1 iunie, ora 11.00, la Secția pentru Copii și Tineret din str. N. Titulescu nr. 12, la dezvelirea bustului scriitoarei Oanei – Diana Renea.

În deschidere vor vorbi despre aportul scriitoarei la literatură, drd. Teodora Fîntînaru, dl. prof. Valeriu Anghel, dl. prof. dr.  Costică Neagu. Evenimentul va fi urmat de lansarea volumului de poezie al scriitoarei Oana Diana Renea Întuneric și lumină”ediția a II – a și de un moment liric Poezii pentru copii.

 

GALERIE FOTO:

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.